Veilig vrijwilligerswerk
Een veilige omgeving is belangrijk. Zeker wanneer je als organisatie met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking werkt. Dit betekent dat naast de aanwezigheid van een fysiek veilige (speel)omgeving en veilige materialen, minderjarigen en mensen met een beperking zich ook veilig moeten kunnen voelen. Dit geldt overigens niet alleen voor hen: alle mensen in de organisatie hebben baat bij een fysiek en sociaal veilige werkomgeving. Het voorkomen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is ook in het belang van de organisatie zelf. Als organisatie heb je dan ook de taak het onderwerp te agenderen. Openheid en preventief beleid helpen hierbij.
Maak veiligheid bespreekbaar
De schade die ongewenst seksueel gedrag aanricht is groot. Allereerst bij de slachtoffers, maar ook in de organisatie waar het plaatsvindt. Geef daarom het goede voorbeeld en maak veiligheid bespreekbaar. Stimuleer medewerkers om veiligheid binnen de organisatie te verbeteren en te waarborgen en zet het onderwerp en vooral de noodzaak van preventie op de agenda. Zo wordt een open cultuur gecreëerd en toont de organisatie dat het onderwerp serieus genomen wordt.
Kijk voor meer informatie en handige tips op de website in veilige handen.
Informatie, ondersteuning of advies nodig?
(Vrijwilligers)organisaties die belangstelling hebben voor een training, een adviesgesprek, het invullen van de risicoanalyse of individuele ondersteuning, kunnen een beroep doen op het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving en haar samenwerkingspartners. Contactpersoon hiervoor is Sylvia Wesselius, s.wesselius@vwc-haarlem.nl, telefoon 023-5300 500
Onafhankelijke vertrouwenspersoon
Voor de gemeentes Haarlem en Bloemendaal is een onafhankelijk vertrouwenspersoon aangesteld. Bij haar kun je terecht met vragen over (vermoedens van) ongewenst (seksueel) gedrag binnen een (vrijwilligers)organisatie of als jezelf te maken hebt met ongewenst (seksueel) gedrag.
Even voorstellen: vertrouwenspersoon Ingeborg van de Poll
Mijn naam is Ingeborg van de Poll en ik ben vertrouwenspersoon voor vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties in Haarlem. De naam vertrouwenspersoon zegt het al, met mij kun je in vertrouwen praten. Soms ervaar je onveiligheid in je vrijwilligerswerk of zie je als organisatie iets wat je moeilijk vindt om bespreekbaar te maken. Het kunnen onderwerpen zijn waarbij je je onveilig voelt omdat een ander jou iets heeft aangedaan wat jij als onprettig hebt ervaren. Het kan zijn dat iemand jou uitgescholden, bedreigd of getreiterd heeft. En het kan ook zijn dat iemand jou ongewenst heeft aangeraakt. Situaties waarbij iemand over jouw grens is gegaan! Als vertrouwenspersoon heb ik een geheimhoudingsplicht. Dus alles wat je mij vertelt blijft tussen jou en mij.
Ik heb een kort filmpje gemaakt waarin ik nog wat meer over mijzelf en over mijn werk als vertrouwenspersoon vertel.
Mocht je nog vragen hebben of graag met mij in gesprek willen, dan ben ik bereikbaar op nummer 06-33687278 en via de mail i.vandepoll@hetlsr.nl
klachtencommissie
Organisaties doen hun best om zo goed mogelijk met hun vrijwilligers om te gaan. Toch kan het gebeuren dat een vrijwilliger klachten heeft over de organisatie of over mensen die al dan niet in dienstverband werkzaamheden voor de organisatie verrichten. Normaal gesproken wordt een klacht opgelost door in gesprek te gaan met de betrokkene(n) of interne bemiddeling via het bestuur of de directie van de (vrijwilligers)organisatie. Werkt dit niet naar tevredenheid en heeft de organisatie zelf geen klachtencommissie, dan kunt u zich wenden tot een onafhankelijke klachtencommissie voor vrijwilligerswerk Haarlem en omstreken.
De klachtencommissie kan worden benaderd via okc@vwc-haarlem.nl. De secretaris neemt vervolgens de zaak in behandeling. Deze secretaris werkt hierbij onafhankelijk van VWC-BUUV.