Veilige omgeving
voor vrijwilligers
Hoe creƫer een veilige omgeving voor iedereen?
Bij vrijwilligersorganisaties, verenigingen en initiatieven is een veilige omgeving essentieel, vooral wanneer je werkt met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Veiligheid betekent meer dan alleen een fysiek veilige (speel)omgeving en veilige materialen. Minderjarigen en mensen met een beperking moeten zich ook emotioneel veilig kunnen voelen. Dit geldt overigens niet alleen voor hen: iedereen binnen de organisatie heeft baat bij een fysiek en sociaal veilige werkomgeving.
Het voorkomen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag is niet alleen in het belang van de personen die je begeleidt, maar ook van de organisatie zelf. Als organisatie heb je de verantwoordelijkheid om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Openheid en een preventief beleid zijn hierbij cruciaal.
Voor meer informatie en handige tips, kijk op Veilige Handen.
Een veilige omgeving zorgt voor een prettige werksfeer
Informatie, ondersteuning
of advies nodig?
Heb je als (vrijwilligers)organisatie belangstelling voor een training, een adviesgesprek, hulp bij het invullen van de risicoanalyse of individuele ondersteuning? Dan kun je een beroep doen op VWC-BUUV en haar samenwerkingspartners. Stuur ons een e-mail, wij maken graag een afspraak met je.
Contact
Vertrouwenspersoon
Voor de gemeentes Haarlem en Bloemendaal is een onafhankelijk vertrouwenspersoon aangesteld. Bij Ingeborg van de Poll kun je terecht met vragen over (vermoedens van) ongewenst (seksueel) gedrag binnen een (vrijwilligers)organisatie of als je zelf te maken hebt met ongewenst (seksueel) gedrag. Ze is bereikbaar op nummer
06 33687278 en per mail.