jikke en jamal zijn taalmaatjes
Via een berichtje van Jamal op een BUUV prikbord in Haarlem Noord zijn Jamal en Jikke met elkaar in contact gekomen. Jamal wil graag de Nederlandse taal en gebruiken beter leren kennen en Jikke helpt hem daar met veel plezier bij. Jikke heeft een mooi verhaal geschreven over hoe het ze vergaat.
"Taalmaatje Jamal en ik zijn buurtgenoten. We hebben elkaar ontmoet tijdens corona. En vandaag sprak ik hem, na twee weken isolatie, voor het eerst. Op straat. We maakten een praatje, op ruim anderhalve meter afstand, in de snijdende wind. Gelukkig gaf het een warm gevoel om hem en zijn vrouw en kinderen weer te zien.
Jamal merkte lachend op dat hij zijn baard liet staan tegen corona. Hopelijk waren die latex handschoenen ook ironisch bedoeld. Ik dacht dat ze boodschappen hadden gedaan maar uit ons WhatsAppgesprek later, bleek dat ze ‘een frisse neus waren gaan halen.’ Had-‘ie van Mark Rutte op tv gehoord. Zo grappig, een Nederlander van Koerdische afkomst zo’n oer-Hollandse uitdrukking te horen gebruiken.
Omdat ik wilde laten weten dat ik Jamal en zijn gezin miste, had ik van de week een sprookjesboek in de brievenbus gedaan. Hoewel er wat moeilijke woorden in stonden, waren ze elkaar inderdaad gaan voorlezen! De zoon van 8 en Jamal lezen om de beurt een stukje uit een verhaal. Erg leuk om te horen. ‘We hebben het boek nog niet afgelezen’, meldde Jamal. ‘Uit gelezen’, verbeterde ik. Ik vertelde over het aflezen van een temperatuur op een thermometer en Jamal opperde als alternatief ‘afkijken’. Snel keek ik vragend naar de oudste zoon. ‘Dat mag niet!’, riep-‘ie meteen. Net vernam ik dat ze elke avond naar het jeugdjournaal kijken. Mijn helden in bange dagen.
Om het taalcoachen op straat af te sluiten, stuurde ik net over de app het rijmpje over die olifant met die lange snuit. Zou het niet supertof zijn als ze dat straks na elk verhaaltje zeggen?"
word ook taalmaatje!
We zijn altijd op zoek naar nieuwe taalcoaches. Neem contact op als je meer wilt weten. Misschien is het echt iets voor jou.
Gilde SamenSpraak is alle werkdagen telefonisch bereikbaar op 023 5300 500. Langskomen kan op het VWC-BUUV informatiepunt aan de Gedempte Oude Gracht 20. We zijn elke dinsdag- en donderdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.