Een ander helpen is jezelf helpen
Jos van der Peijl (69 jaar): “Ik ben ongeveer drie jaar actief bij BUUV en ik ben van huis uit een Handige Harrie. Een paar keer per week doe ik verschillende klusjes bij mensen. Een lamp vervangen, gordijnen ophangen en meer van dit soort zaken. Het gordijnen ophangen heeft zelfs tot een mooie vriendschap geleid. Ik werd gevraagd door de moeder van een autistische jongen om zijn gordijnen te vervangen. Dat is gelukt en uiteindelijk hadden de moeder en ik een leuk contact. We hebben gezellige uitstapjes gemaakt met mijn bootje en kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden."
Zij blij, ik blij. Prima deal!
"Het leuke van BUUV vind ik de sociale contacten die je krijgt, je leert veel verschillende mensen kennen die je normaal gesproken misschien niet zou ontmoeten. Zo was ik laatst bij een man die bijna niet zijn huis uit komt vanwege ziekte. Hij was zó blij dat ik hem heb geholpen. Wat voor mij heel gewoon is, is voor iemand anders heel bijzonder. Dat stukje maakt het voor mij extra mooi en het is fijn om anderen te kunnen helpen. Als je anderen helpt, help je ook jezelf. En soms doet degene waar ik geweest ben voor een klus weer iets voor mij. Dat hoeft natuurlijk niet maar is wel heel erg leuk. Zo wil de dame waar ik de keuken heb geschilderd kussens naaien voor mijn boot. Zij blij, ik blij. Prima deal toch?!"
Sietse is taalcoach
"Er was gelijk een klik tussen ons" Gepensioneerd advocaat en kantonrechter Sietse Ellerbroek uit Bloemendaal is sinds 2015 taalcoach bij Gilde SamenSpraak Haarlem. Hij heeft meerdere anderstaligen begeleid. Sietse is nu de taalcoach van Hasan Tanriverdi uit Turkije. Hasan is in 2019 samen met zijn gezin in Haarlem komen wonen. Hij is van huis uit advocaat. Met veel plezier vertelt Hasan graag over zijn positieve ervaringen als anderstalige in Haarlem. Samen met zijn gezin voelt hij zich thuis in de stad. Hasan is Sietse ook heel erg dankbaar: “Niet alleen voor het samen oefenen van de Nederlandse taal, maar ook voor de steun en de vriendschap. Sietse is als een goede vriend en vader voor mij.” Eerste ontmoeting De eerste ontmoeting tussen de beide heren vond alweer een tijdje geleden plaats. “Een taaldocent aan de Vrije Universiteit adviseerde mij op zoek te gaan naar een taalcoach. Ik vond dat een goed idee. Ik heb veertig jaar in Turkije gewoond. Ik vind de Nederlandse taal moeilijk. Het is fijn als iemand mij daarbij helpt. Ik heb me toen aangemeld bij Gilde SamenSpraak Haarlem. Het was snel geregeld. Ik was heel blij, want ik wil graag de taal leren”, vertelt Hasan. Gelijk een klik Sietse voegt hieraan toe: “Ik vond het ook ontzettend leuk dat hij een advocaat is. Er was gelijk een klik tussen ons. Daarnaast heeft Hasan veel gevoel voor humor. Als we met elkaar spreken dan moeten we vaak lachen, dat maakt het ook zo leuk.” Trots op Hasan Sietse is erg trots op Hasan: “In vergelijking met een jaar geleden is het een wereld van verschil. In het begin bestond zijn woorden- schat uit ongeveer honderdvijftig woorden. En vergeet niet: Nederlands is voor buitenlandse mensen een hele moeilijke taal om te leren. Hasan is heel gemotiveerd. Hij studeert hard om de taal goed te leren. Het is ook prettig om te zien dat er vooruitgang is. Voor het grootste gedeelte heeft Hasan dat zelf gedaan. Ik ben buitengewoon trots op hem dat hij nu al zo goed Nederlands spreekt.” Geweldig leuk werk Sietse raadt het iedereen aan om taalcoach te worden: “Het is geweldig leuk werk. Het geeft veel voldoening, omdat je andere mensen helpt. Ik vind het belangrijk om anderstaligen te helpen met de Nederlandse taal. Het is ook heel interessant om met andere culturen kennis te maken. Je leert van elkaar.” Voor meer informatie of aanmelding stuur een e-mail naar: [email protected]. Bellen kan naar: 023 5300 500. Foto: Sutiah van Netten Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal