Frank helpt vluchtelingen

frank zet zich in voor vluchtelingen

Lees het verhaal

Taalkoppel Anneke en Hamida

Hamida woont met haar man en twee kleine kinderen in Haarlem Schalkwijk. Ze is afkomstig uit Afghanistan en woont sinds drie jaar in Nederland. Als jonge moeder is het niet altijd makkelijk om het huis uit te gaan voor taallessen. Daarom zocht zij een individuele taalcoach, bij haar thuis. Anneke ten Hagen uit Bloemendaal wilde graag taalcoach worden voor nieuwkomers. Hamida en Anneke werden aan elkaar gekoppeld via GildeSamenspraak, een onderdeel van VWC-BUUV.

Lees het verhaal

Duizendpoot Annette

Ik ben Annette Schild, 56 jaar, woonachtig in de Vijfhoek in Haarlem, moeder van een zoon van 19. 

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Matcher Marjon

Hoi, ik mag me even aan je voorstellen, hoe leuk is dat!  

Lees het verhaal

Ik dacht: 'En nu?'

Bert (62 jaar): 'Ik was ongeveer anderhalf jaar geleden in de gelukkige omstandigheid dat ik wat eerder kon stoppen met werken. Heerlijk natuurlijk maar op een gegeven moment dacht ik wel: ‘En nu?’ Ik wilde graag iets doen met mijn interesses en vakgebied. Ik ben natuurkundige van huis uit en vind het leuk om met exacte vakken bezig te zijn. Bijles geven aan jongeren leek me wel wat, wiskunde, economie. Ik kwam er al snel achter dat de meeste bijlesinstituten heel erg duur en commercieel zijn en ik wil juist iets doen voor jongeren die die bijlessen niet kunnen betalen. Na een beetje googelen ben ik bij BUUV terechtgekomen. Inmiddels geef ik via BUUV bijles aan verschillende jongeren en jong volwassen. Hun leeftijd varieert van 12 tot  29 jaar en ze hebben allemaal een ander niveau en achtergrond. VMBO, VWO maar ook MBO, dat maakt het wel heel afwisselend. Ik geef bijvoorbeeld ook bijles aan een Syrische vluchteling. Dat is dan voor mij weer een leuke uitdaging want de taal is soms nog lastiger dan de som haha!'

Lees het verhaal

Hans is mentor

Hans is als vrijwilliger werkzaam als mentor bij Stichting Mentorschap Noordwest en Midden. Hij heeft vier cliënten met een verstandelijke beperking, die hij ondersteunt bij het nemen van beslissingen in zorg en welzijn. Over de vraag waarom hij mentor is geworden hoeft hij niet lang na te denken: ‘Omdat ik het boeiend vind om me te verdiepen in een cliënt, om een goed contact te krijgen. Zo kun je hun belangen zo goed mogelijk vertegenwoordigen’.

Lees het verhaal

Iemand blij maken

Jel heeft 43 jaar in het onderwijs gewerkt, op het vmbo als docente bij de opleiding Zorg en Welzijn en coördinator van het Leerwerk traject. Sinds 2 jaar is ze met pensioen.

Lees het verhaal

Maatje zijn is fijn

Sandra (56 jaar): 'Ik vind het fijn om iets voor een ander te doen. Zo ben ik jarenlang zwemmaatje geweest. De dame in kwestie hield heel erg van zwemmen maar dat kon ze op een gegeven moment niet meer alleen. We zijn heel wat keren samen naar het zwembad geweest, heerlijk om te doen, voor allebei. Ik ben een paar jaar geleden afgekeurd en ben vrijwilligerswerk gaan doen. Bijvoorbeeld bij huiskamer De Wereld in Schalkwijk, met oudere mensen spelletjes doen en koffie drinken met elkaar, erg gezellig. Helaas is er momenteel  geen huiskamer door corona, dat vind ik wel jammer. Ik ben dol op dieren en heb ook een tijdje voor het dierenasiel gewerkt en een ritje gemaakt op de dierenambulance maar dat was te zwaar.'

Lees het verhaal

Peter helpt Nelly

Kijk Peter eens goed bezig zijn! Hij helpt Nelly met allerhande klussen in huis. Hij schreef er een mooi verhaal over én doet een oproep om Nelly te helpen want er moeten nog wel wat klusjes gebeuren:

Lees het verhaal

Fred helpt

Fred (63 jaar): “Ik ben ongeveer drie jaar vrijwilliger via BUUV Haarlem. Ik ben van huis uit bouwkundig ingenieur en ben in 2013 mijn baan kwijtgeraakt. Dat was een flinke dobber, ik had heel veel plezier in mijn werk en wilde nog wel even door. Ik heb me helemaal suf gesolliciteerd en wilde graag weer aan de slag in het vak dat ik het liefste doe en waar ik goed in ben.”

Lees het verhaal

Jos is een handige Harry

Jos van der Peijl (69 jaar): “Ik ben ongeveer drie jaar actief bij BUUV en ik ben van huis uit een Handige Harrie. Een paar keer per week doe ik verschillende klusjes bij mensen. Een lamp vervangen, gordijnen ophangen en meer van dit soort zaken. Het gordijnen ophangen heeft zelfs tot een mooie vriendschap geleid. Ik werd gevraagd door de moeder van een autistische jongen om zijn gordijnen te vervangen. Dat is gelukt en uiteindelijk hadden de moeder en ik een leuk contact. We hebben gezellige uitstapjes gemaakt met mijn bootje en kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden."

Lees het verhaal

Sietse is taalcoach

Gepensioneerd advocaat en kantonrechter Sietse Ellerbroek uit Bloemendaal is sinds 2015 taalcoach bij Gilde SamenSpraak Haarlem. Hij heeft meerdere anderstaligen begeleid. Sietse is nu de taalcoach van Hasan Tanriverdi uit Turkije. Hasan is in 2019 samen met zijn gezin in Haarlem komen wonen. Hij is van huis uit advocaat. Met veel plezier vertelt Hasan graag over zijn positieve ervaringen als anderstalige in Haarlem. Samen met zijn gezin voelt hij zich thuis in de stad. Hasan is Sietse ook heel erg dankbaar: “Niet alleen voor het samen oefenen van de Nederlandse taal, maar ook voor de steun en de vriendschap. Sietse is als een goede vriend en vader voor mij.”

Lees het verhaal

Haarlemse Doe-Tuinen

Doe-tuinen zijn een ontmoetingsplek voor mensen met een gemeenschappelijke belangstelling voor tuinieren en de natuur. Ervaringen en kennis worden gedeeld zodat je op een praktische manier kennis over natuur en milieu opdoet. Steeds meer mensen ervaren zo de voldoening van dicht bij huis op natuurlijke wijze groenten en bloemen te kweken.

Lees het verhaal

Lichtmomentje van de week

‘Dat Petra elke vrijdag langskomt is echt het lichtmomentje van de week’, vertelt Maricela. Petra van 55 jaar en Maricela van 32 jaar wonen allebei in Haarlem, werken beiden in de kinderopvang, zijn alle twee moeder én zijn maatjes van elkaar. Via Home-Start van Humanitas zijn ze voor ongeveer een jaar lang aan elkaar gekoppeld. Wekelijks komt Petra op vrijdag 2 tot 3 uurtjes langs bij Maricela.

Lees het verhaal

Alexander is mentor

In november 2019 kwam Alexander (29) via een vriend in contact met Stichting Mentorschap. ‘Naast mijn drukke baan als financieel adviseur bij een grote bank wilde ik me ook graag inzetten voor ouderen, maar zocht daarbij wel extra verdieping. Het mentorschap sprak mij gelijk aan. Als mentor behartig je de belangen van je cliënt en ben je officieel vertegenwoordiger’, vertelt Alexander.

Lees het verhaal

Italiaans met George

George (79 jaar): ‘Ik ben al een tijdje met pensioen maar ik voel me nog heel fit en jeugdig. Ik heb mijn hele leven gewerkt als fotograaf en heb in mijn vak hele mooie dingen meegemaakt en gedaan. In eerste instantie was ik architectuur- en interieurfotograaf en later is daar ook mode en modellenfotografie bijgekomen. Mijn trip naar Curaçao met allerlei mooie Missen in het vliegtuig zal ik nooit meer vergeten haha.

Lees het verhaal

Niet gillend gek!

Patrick: “Ik ben midden in de corona tijd mijn baan als financieel controller verloren. Het bedrijf waar ik werkte moest bezuinigen en helaas werd mijn contract niet verlengd. Ik moest dus weer op zoek naar ander werk. Ondertussen wilde ik wel iets nuttigs met mijn tijd doen want van alleen maar thuis zitten word ik gillend gek. Via mijn schoonzus ben ik als vrijwilliger terechtgekomen bij het Reinaldahuis. Daar heb ik 2 ochtenden in de week als gastheer gewerkt op een gesloten afdeling. Mensen helpen met eten, naar therapie brengen in de rolstoel, een praatje maken. Hoewel ik helemaal geen achtergrond heb in de zorg heb ik het met veel plezier gedaan, het is waardevol werk.’’

Lees het verhaal

Verras een buur!

Veel mensen zitten veel en alleen thuis. Hoe leuk is het dan als er iemand langskomt voor een Venstermomentje! Een Venstermomentje kan van alles zijn, als het maar buiten voor iemands raam gebeurt. Dat kan in de voortuin zijn, vanaf de stoep of op de galerij:

Lees het verhaal

Mooie bemiddeling!

Je hebt vast wel eens gehoord van ‘Tafeltje Dekje’. Deze organisatie verzorgt al sinds jaar en dag warme maaltijden voor ouderen en mensen met een beperking. Specifiek voor mensen die een kleine beurs hebben en niet in staat zijn zelf te koken. Dankzij een subsidie van de gemeente Haarlem kan de prijs laag blijven: €3,63 per gezonde en uitgebalanceerde maaltijd. De maaltijden worden klaargemaakt door Maaltijdservice Kievit en bij de mensen thuis bezorgd door vrijwilligers.

Lees het verhaal

Ans kookt!

Ans woont met veel plezier in Meerwijk Schalkwijk. In haar straat wonen gezinnen met verschillende nationaliteiten, een prima straat volgens Ans. In haar werkende leven heeft ze veel aan catering en gedaan en heeft ze een eigen bakkerij gehad. Het koken en bereiden van heerlijke gerechten doet ze met veel passie en plezier.

Lees het verhaal

Selver flyert

‘Na 6 jaar dakloos geweest te zijn heb ik dankzij Housing First Haarlem een woning, begeleiding en begin ik mijn leven weer op de rit te krijgen. Op een dag stapte ik, naar aanleiding van de vraag en aanbod berichtjes die bij BUUV in de etalage hangen, naar binnen. Ik ben gewend om mijn handen uit de mouwen te steken dus ik wil graag iets doen! Ik werd ontvangen met een heerlijke cappuccino en samen met  één van de vijf sociaal makelaars hebben we gekeken naar klussen die open stonden én die ik leuk vind om te doen. Ik heb een heg gesnoeid, in meerdere tuintjes onkruid verwijderd, lampen opgehangen, een plafonnetje geschilderd en een trap geschuurd. Zo heb ik wat om handen en het leuke is.…je ontmoet mensen!

Lees het verhaal

Een schot in de roos!

Petrica en Sulya komen gezellig keuvelend binnen en het lijkt of ze elkaar al jaren kennen. Ze zijn echte maatjes en dat is nou precies waar ze allebei naar op zoek waren. Petrica is een paar jaar geleden vanuit Roemenië naar Haarlem verhuisd en zocht naast haar baan een manier om in contact te komen met anderen en de Nederlandse taal een beetje te leren. De in Haarlem geboren en getogen Sulya had al eerder contact met verschillende maatjes. Sulya: ‘Met de één heb je nou eenmaal meer een klik dan met de ander. Met Petrica voelde het meteen als een schot in de roos. Ik mag dan wel een echte ‘musquito’ zijn, mijn Engels is prima dus de taal is helemaal geen probleem. We leren op deze manier ook nog eens heel veel van elkaar.’

Lees het verhaal

Hulp in coronatijden

Martijn Veenstra (30) meldde zich vier weken geleden als vrijwilliger aan en had onlangs zijn eerste klus;  een hoogbejaarde dame weer aan warm water helpen. "Ik weet niet hoe lang ze zonder warm water zat, maar ze was erg blij dat ik haar cv-ketel heb bijgevuld met water."

Lees het verhaal

Jamal & Jikke taalmaatjes

Via een berichtje van Jamal op een BUUV prikbord in Haarlem-Noord zijn Jamal en Jikke met elkaar in contact gekomen. Jamal wil graag de Nederlandse taal en gebruiken beter leren kennen en Jikke helpt hem daar met veel plezier bij. Jikke heeft een mooi verhaal geschreven over hoe het ze vergaat.

Lees het verhaal

Zoeven met Josse

"De glimlach van een dankbare klant, de reuring om me heen en het gezellige contact met collega's. Ik had nooit gedacht dat ik daar zo van zou opkikkeren. Na een tijd thuis te hebben gezeten met een burn out merkte ik dat ik het steeds moeilijker en spannender vond om de stap naar buiten en naar werk te zetten. Gelukkig krijg ik de ruimte van het UWV om uit te zoeken wat lukt en wat bij me past."

Lees het verhaal

Liefde van Arletta

"Wat ik allemaal doe voelt eigenlijk helemaal niet als vrijwilligerswerk. Het hoort bij mijn geloof om anderen te helpen. Ik ben bij Het Open Huis - Haarlem teamleider van het Multicultureel Team, help met feesten organiseren en ben lid van het Gebedsteam."

Lees het verhaal

Heb je even voor Annette?

"Ik heb heel veel verschillende banen gehad. Van evenementencoördinator bij de Fietzsnfabriek tot aan op markten staan door het hele land. Door mijn onveilige en onrustige jeugd heb ik van jongs af aan PTTS (Posttraumatische Stress Stoornis). Ik voel me daardoor vaak angstig, depressief en vind het moeilijk me te focussen op een vaste baan. Ondanks dat bleef ik aan het werk. Dat is heel lang goed gegaan, ik toverde een glimlach op mijn gezicht en ging weer door. Maar op een gegeven moment ging dat niet meer."

Lees het verhaal

Marcel knipt nog steeds

"De meeste mensen kennen mij als kapper uit de Haarlemse binnenstad. Ik heb jaren op de Botermarkt gewerkt en heb een eigen zaak in de Leidsebuurt gehad. Nu ben ik al weer een tijd verbonden aan Stichting Theater Rievel en RebupHaarlem. We doen allerlei creatieve dingen als theaterworkshops, muzieklessen en goochelacts. Maar je kunt bijvoorbeeld ook bedrijfsuitjes door ons laten organiseren."

Lees het verhaal

Verona mag nooit meer weg

Eigenlijk doe ik al jaren vrijwilligerswerk. Het voelt trouwens niet als werk, ik vind het gewoon leuk om me in te zetten voor anderen, het liefst in mijn nabije omgeving. Daar heb je toch meer feeling mee. Zo ben ik jaren lang actief geweest bij de honkbalclub van mijn zoon en nu dus bij Badhuis Leidsebuurt.

Lees het verhaal

Het domein van Lex

'Dit is mijn domein', vertelt Lex. 'Lekker achterin de winkel, met alle spullen om me heen die ik nodig heb. Fietsonderdelen, banden, tangetjes, schroefjes, moertjes. Heerlijk. Ik heb door omstandigheden best lang thuis gezeten en zonderde me steeds meer af van alles en iedereen. Uiteindelijk knap je daar natuurlijk niet van op en ben ik naar het Vrijwilligerscentrum gegaan.'

Lees het verhaal